Parelles de fet
Es considera parella estable aquella formada per dues persones, majors d’edat, que conviuen en una comunitat de vida anàloga a la matrimonial, si la convivència dura més de dos anys de forma ininterrompuda. També ho serà aquella parella que, sense fer dos anys de convivència, tenen fills en comú. Finalment, també ho serà aquella els membres de la qual la formalitzin davant de Notari, és a dir, en escriptura pública. Per contra, no podran constituir parelles de fet aquelles persones que estiguin casades i no estiguin com a mínim separades de fet, ni tampoc aquelles persones que a més convisquin amb una tercera persona.
A Catalunya existeix el Registre de Parelles Estables on es pot inscriure una parella de manera voluntaria i, si es el caso, també es pot formalitzar la seva extinció. Aquesta inscripció no té caràcter constitutiu i en qualsevol cas requereix el consentiment dels dos convivents, si bé es pot fer a sol·licitud d’un d’ells.
La inscripció, si bé no és obligatòria, sí que és recomanable, ja que és un mitjà de prova que permetrà al supervivent de la parella estable accedir a la pensió de viduïtat i altres prestacions socials de conformitat amb allò establert al Reial Decret Legislatiu 8 /2015, de 30 doctubre, pel qual es va aprovar el text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
Per extingir la parella estable cal cessar la convivència o formalitzar l’acord de dissolució en escriptura pública. En cas de desacord, serà un dels membres el que haurà de notificar fefaentment a l’altre membre la voluntat de cessar en la relació de parella estable. També comportarà l’extinció de la parella estable si un dels membres de la parella contrau matrimoni amb una altra persona.
Els fills que hi ha hagut en una parella estable tenen els mateixos drets que els que hi ha hagut en el matrimoni, per la qual cosa, en cas de ruptura, caldrà regular els efectes relatius a aquests fills de la mateixa manera que en els casos de separació/divorci: mitjançant un Pla de Parentalitat.
També entre els convivents hi ha drets i obligacions, així que en els casos de ruptura on hi hagi diferències econòmiques i/o patrimonials entre ells, caldrà acordar-les en un conveni o bé, si no hi ha acord, acudir a la via judicial contenciosa per sol·licitar-les.
Contacta’m, estaré encantada d’estudiar el teu cas.
ÀREES DE TREBALL